De werkwijze van Fysiotherapeut Kampen


Goed luisteren, goed analyseren

De eerste keer dat je bij ons komt, onderzoeken we wat er speelt. Dat begint met jouw verhaal; wat is er gebeurd, wat voel je, wanneer doet het pijn, wat kun je wel en niet en was er misschien een directe aanleiding? We luisteren met aandacht en willen ook wat meer weten over je dagelijkse leven. Of je veel sport, of je een actief beroep hebt enzovoort.

We kijken direct naar je houding. Zeker als je ontspannen zit te vertellen, vertellen je houding en bewegingen ook een verhaal. We zien waar je jezelf in acht neemt, waar je een beweging vermijdt, balans verlegt en —vaak onbewust— jezelf ontziet.

Na het gesprek onderzoeken we je lichamelijk. Ook dat doen we uitgebreid en met aandacht voor de pijnlijke plek en de gewrichten en spieren om het klachtgebied heen. In de regel weten we bij afronding van dit gesprek goed wat er aan de hand is en welke behandeling (of combinatie van behandelingen) bij jou past.

Het effect op de regio rondom de klacht

Nummer 1 op onze werklijst is het verminderen van de pijn en het verbeteren van de bewegelijkheid. We kijken met name naar die ene plek waar het pijn doet. Maar dat is niet het hele verhaal. We kijken naar je hele lichaam; je houding, manier van bewegen, je leefstijl en wat voor klachten je eerder had. Een klacht heeft meestal effect op de hele regio en komt vaak ook voort uit die regio. Je enkels doen bijvoorbeeld pijn omdat de spieren rond je heupen gespannen zijn —omdat je eigenlijk last hebt van je heup.

Motiveren én rustig houden

Als je graag sport is het moeilijk om even rustig aan te doen. Je wilt aan de slag, je wilt het veld weer op, je wilt weer op niveau komen. Rust houden (soms best een hele tijd) is moeilijk en frustrerend. We begrijpen goed hoe zwaar dat kan zijn. Toch moet het. Omdat je anders het gevaar loopt jezelf chronisch te blesseren en dan ben je nog verder van huis. We gaan zo snel we kunnen, helpen je bij gerichte training op andere gebieden en blijven altijd bedachtzaam en zorgvuldig in de stappen die we zetten.

Massage werkt meteen

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is gedragsverandering. Je moet je anders gaan bewegen, anders voorbereiden op sport en een andere houding aannemen. Door je gedrag te veranderen, verbeter je je lichamelijke conditie en dat helpt weer bij je herstel.

Naast gedrag zijn ook de spieren, pezen en gewrichten waar het allemaal om gaat belangrijk. We ontwikkelden een eigen techniek in dieptemassage en dry-needling waarmee we je spieren voorbereiden op het herstel. Door je te masseren, leren we je spieren heel precies kennen. We weten wat er van binnen gebeurt, waar je op moet letten bij het lang maken van je spieren en als je weer gaat trainen. In het begin zullen we je vaak masseren: drie keer in de week, twintig minuten.

Het belang van lang

Als je gaat trainen met verkrampte korte spieren vertraag je het herstelproces en verhoog je de kans op blessures. Dat gaan we dus niet doen. Gelukkig kun je zelf goed in de gaten houden of je spieren op lengte zijn. Het middel: symmetrie. Kijk in de spiegel en vergelijk het pijnlijke deel met hetzelfde deel aan de niet pijnlijke kant. Doe een aantal bewegingen. Waarschijnlijk kun je met de pijnlijke kant lang niet alles. Misschien kun je zelfs zonder te bewegen zien dat het uit balans is: je schouder is hoger, je heup staat scheef, je houdt je arm naar buiten.

Je krijgt een serie oefeningen waarmee je gericht de pijnlijke spieren langer maakt. Je houdt zelf het proces in de gaten. Totdat alle spieren op gelijke lengte zijn.

Je wordt echt beter met krachttraining

Daar gaat het om: sterke spieren. Als je spieren los en lang zijn (en je zult merken dat dan ook de pijn- en bewegingsklachten voor een groot deel weg zijn) kun je aan de slag. Voor de meeste mensen een fijn moment; je kunt eindelijk iets doen. Met een op maat gemaakt trainingsprogramma doe je dat met aandacht en beleid. Ook na de behandeling blijf je deze oefeningen doen. Zo voorkom je terugval en beperk je de kans op herhaling.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!